Connecting research to society

250.000 euro voor groeionderzoek bij LUMC-tweelingen

25 September 2019 Author: Eka Suchiman

Epigeneticus Bas Heijmans (Biomedical Data Sciences) en kinderendocrinoloog Christiaan de Bruin (Willem-Alexander Kinderziekenhuis) hebben de Grant for Growth Innovation gewonnen voor hun onderzoek naar groei bij tweelingen.

De LUMC-onderzoekers kregen de subsidie van 250.000 euro afgelopen vrijdag uitgereikt tijdens een speciale sessie van het kinderendocrinologiecongres ESPE in Wenen. Heijmans en De Bruin willen begrijpen waarom het sommige eeneiige tweelingen wel lukt om na hun geboorte de groeiachterstand in te halen die ze hebben opgelopen in de baarmoeder, en andere tweelingen niet.heijmans_innovation_grant.jpg

Zoeken naar epigenetische verschillen

Die groeiachterstand kan ontstaan doordat eeneiige tweelingen meestal samen één placenta moeten delen, maar dat niet altijd ‘eerlijk’ doen. De tweeling die afhankelijk is van het kleinere deel, krijgt minder voedingsstoffen en blijft kleiner. “We weten uit ons Hongerwinteronderzoek dat een voedingstekort in de baarmoeder tot blijvende veranderingen kan leiden in de afstelling van groeigenen in het DNA”, zegt onderzoeksleider Heijmans. “We gaan nu met behulp van de laatste technieken op zoek naar dergelijke epigenetische verschillen bij tweelingen die een placenta deelden. Zo verwachten we specifieke epigenetische veranderingen te vinden die bepalend zijn voor effectieve inhaalgroei tijdens de vroege kinderjaren.”

Doel: betere zorg voor kinderen met groeiachterstand

Nog altijd is niet goed bekend welke processen de inhaalgroei van een tweeling sturen. Dat geldt ook voor de nog veel grotere groep niet-tweelingen met een blijvende groeiachterstand in de eerste levensjaren. Maar omdat eeneiige tweelingen genetisch identiek zijn en dus elkaars perfecte controle, is het mogelijk om juist in deze bijzondere groep patiënten te achterhalen wat die processen precies zijn.

“Ik zie wekelijks kinderen met een ernstige groeiachterstand. Soms weten we welke genetische factor hiervoor verantwoordelijk is, maar veel vaker tasten we in het duister over de precieze oorzaak. Dit nieuwe onderzoek kan hier verandering in brengen, zodat we uiteindelijk betere zorg kunnen geven aan deze groep kinderen”, aldus kinderendocrinoloog De Bruin.

Het onderzoek is ingebed in het nieuwe tweelingenonderzoek Twinlife, dat in januari startte met een subsidie Hartstichting van de Hartstichting. Doel is om op te helderen hoe omstandigheden in de baarmoeder de gezondheid van hart, vaten en hersenen vormen. Het LUMC is het nationale verwijscentrum voor gecompliceerde tweelingzwangerschappen. De Grant for Growth Innovation wordt gefinancierd door Merck. Een onafhankelijke wetenschappelijke commissie selecteerde de winnaars.

Symposium: Exploring multidisciplinary research questions

31 October 2019 Author: MolEpi - Molecular Epidemiologie

René Luijk receives PhD cum laude !

17 October 2019 Author: Molepi - Moleculaire Epidemiologie
more news