Connecting research to society

Bas Heijmans publishes in Nature Reviews Genetics and is online now.

02 July 2013 Author: Eka Suchiman

Molepi is proud to announce that Bas Heijmans - together with Jonathan Mills - published in Nature Reviews Genetics and the publication is launched today. You can read this on the Nature Reviews Genetics site.

Read the press release (in dutch) as an appetizer:

Nieuwe ideeën voor epigenetisch onderzoek in Nature Reviews Genetics

De laatste jaren stijgt de belangstelling voor onderzoek naar epigenetische oorzaken van ziekte en gezondheid explosief. De kennis over hoe dergelijk onderzoek moet worden opgezet en uitgevoerd blijft daar bij achter. In Nature Reviews Genetics beschrijft Bas Heijmans, onderzoeker bij Moleculaire Epidemiologie, samen met een collega van de University of Exeter, optimale strategieën om de rol van epigenetische processen te ontrafelen.

 

Gezond oud

Epigenetische processen doseren de toegankelijkheid van het DNA en daarmee hoe actief genen zijn. Blijvende epigenetische veranderingen kunnen verklaren waarom een-eiïge tweelingen van elkaar kunnen verschillen, ondanks hun identieke DNA, en waarom Hongerwinterkinderen decennia later een verhoogde kans hebben op overgewicht. "Gezond oud worden begint in de baarmoeder. Maar studies die de hele levensduur de mens omspannen zijn onmogelijk. De uitdaging is om slimme oplossingen te bedenken om toch solide epigenetisch onderzoek te doen", aldus Heijmans. Een van de sleutels is het koppelen van epidemiologische studies naar verschillende levensfases en de verkregen resultaten vervolgens mechanistisch uit te diepen in diermodellen, zoals gebeurt in het EU FP7 programma IDEAL (coördinator Eline Slagboom, Moleculaire Epidemiologie). Uiteindelijk kunnen epigenetische oorzaken van ziekten het beste integraal met de DNA sequentie en genexpressie bestudeerd worden, een doel binnen BBMRI-NL, een samenwerkingsverband tussen biobanken in Nederland.