Connecting research to society

Evelyn Houtman

Onderzoeker in Opleiding | Tel.: +31 (0) 71 526 9786stuur mail

evelyn.jpgEvelyn Houtman (geb. 1991) is in mei 2016 begonnen met haar promotieonderzoek bij de afdeling moleculaire epidemiologie (LUMC). Na het behalen van haar atheneum diploma te Zoetermeer heeft ze van 2009-2015 de Bachelor en Master Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit van Leiden gedaan. Tijdens haar opleiding heeft ze onder andere onderzoek gedaan naar:

  • Het vinden van genetische varianten in families met een klein gestalte via een filter boom in Cartagenia© en het optimaliseren van een High resolution melting curve (HRMCA) SNP test om te controleren voor sample verwisselingen (4 maanden, klinische genetica).
  • Het effect van inhibitie (via toedienen van salsalaat en TLR-4) van ontsteking in het brein op de functie van bruin vet in ApoE3*Leiden.CETP op een hoog vet dieet (6 maanden, endocrinologie)
  • Het vinden van causale laag frequente varianten met een hoge impact in individuen met familiaire osteoartrose (11 maanden, moleculaire epidemiologie)

Haar promotieonderzoek bij de moleculaire epidemiologie zal worden ondersteund door een Reumafonds project en zal zich met name richten op het remmen van de intracellulaire thyroïd signalering in een osteoartrose explant model. In dit osteoartrose model word schade van het kraakbeen geïnduceerd door mechanische overbelasting en zal onderzocht worden of deze schade geremd, gestopt of zelfs teruggedraaid kan worden.

 

Publicaties:

2016 Bomer N, den Hollander W, Suchiman H, Houtman E, Slieker RC, Heijmans BT, Slagboom PE, Nelissen RG, Ramos YF, Meulenbelt I. Neo-cartilage engineered from primary chondrocytes is epigenetically similar to autologous cartilage, in contrast to using mesenchymal stem cells. Osteoarthritis Cartilage doi: 10.1016/j.joca.2016.03.009

onderzoek

Waar werken wij op dit moment aan

onderzoek onderzoek

mensen

Ontmoet de mensen van Molepi

mensen mensen