Connecting research to society

Nieuws

Gevolgen Hongerwinter in de buik nog steeds meetbaar decennia later

niod 85040Een veranderde afstelling van de genen door gebrek aan voedingsstoffen in de baarmoeder verklaart chronische gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Dat schrijven onderzoekers van de Moleculaire Epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Columbia University in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances. Zij onderzochten mensen die werden geboren tijdens of kort na de Hongerwinter van 1944-1945.

februari 02 2018 Auteur: MolEpi

BBMRI en Surfsara werken samen aan genoomdata

Genoomonderzoekers in Nederland werken intensief met elkaar samen aan omics data (zoals genoom- en metaboloomdata) in het BBMRI-Omics consortium.
Surfsara is intensief betrokken bij het uitrollen van een digitale onderzoeksomgeving, waarin omics-data gedeeld en geanalyseerd kan worden.

juli 13 2017 Auteur: MolEpi

Yotam Raz wint James Joseph Prijs voor de beste promovendus presentatie

2017 james joseph award for yotam raz

Afgelopen 12 juni won MolEpi’s promovendus Yotam Raz tijdens het jaarlijkse congres van de American Aging Association de James Joseph Award voor de beste promovendus presentatie.

juni 16 2017 Auteur: MolEpi

Ingrid benoemd tot hoogleraar!

ingrid2016De MolEpi groep is erg verheugd en trots met de benoeming van Ingrid tot hoogleraar in de moleculaire biologie van artrose (ingang maart 2017) Met deze benoeming gaat zij ook een verbintenis aan met de afdeling Reumatologie in het LUMC.

mei 12 2017 Auteur: Moleculaire Epidemiologie

Het geheugen van ons DNA.

Over hoe epigenetica ons maakt tot wie we zijn en onze omgeving laat inwerken op het functioneren van ons DNA.

februari 08 2017 Auteur: Molepi - Moleculaire Epidemiologie

De relatie tussen body mass index (BMI) en metaboliet spiegels in bloed is hetzelfde in bloed van gevaste personen als niet-gevaste personen.

Ondanks dat metaboliet spiegels veranderen na de consumptie van een maaltijd, is de relatie tussen metabolieten en BMI vergelijkbaar na een nacht vasten en na een maaltijd.
Bianca Schutte heeft deze studie gedaan in de Samen Oud Samen Thuis studie en haar resultaten en conclusies zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

december 15 2016 Auteur: Molepi - Moleculaire Epidemiologie

Onze publicaties staan in Nature Genetics!

(persbericht)

Samenwerken aan big data voor het ontrafelen van ziekteprocessen

Patiënten met dezelfde ziekte krijgen vaak allemaal dezelfde behandeling, ook al is de oorzaak van de ziekte bij iedereen verschillend. Zes Nederlandse universiteiten bundelden hun krachten om die verschillende ziekteprocessen voor een reeks veelvoorkomende aandoeningen in kaart te brengen. Een nieuwe stap om uiteindelijk iedere patiënt een persoonlijker behandeling te kunnen aanbieden. De resultaten van deze zoektocht onder leiding van Leidse en Groningse onderzoekers zijn gepubliceerd in twee artikelen in het gezaghebbende tijdschrift Nature Genetics

december 05 2016 Auteur: Moleculaire Epidemiologie

Onderzoeksbeurs toegekend aan samenwerking Yolande Ramos en Hossein Eslami Amirabadi

2016 oa hdmt workshopIn vervolg op de eerste workshop 'hDMT/NanoInside: Organs-on-Chips Technology Platform', heeft het Instituut voor human Organ and Disease Model technologies (hDMT) geld beschikbaar gesteld voor een ‘pump and prime’ project van Dr. Yolande Ramos (Moleculaire Epidemiologie, LUMC) en Hossein Eslami Amirabadi (Microsystems groep, TU Eindhoven).

oktober 19 2016 Auteur: Moleculaire Epidemiologie - Molepi

Hoge leeftijd, jong DNA

Als we jong zijn, staat ons DNA zo afgesteld dat de juiste genen op het juiste moment actief zijn. Met de jaren raakt die afstelling ontregeld wat een van de onderliggende oorzaken van veroudering is. Uit onderzoek bij meer dan 3000 Nederlanders blijkt nu dat dit niet voor iedereen opgaat: er zijn mensen die, ondanks een hoge leeftijd, DNA hebben waarvan de afstelling nauwelijks verouderd is. Dat schrijven 34 onderzoekers van zes instituten onder leiding van dr. Bas Heijmans van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Genome Biology.

september 22 2016 Auteur: Moleculaire Epidemiologie - Molepi

Nieuw DNA-onderzoek werpt licht op effect van meest gebruikt diabetesmedicijn

In een grote internationale studie onder ruim 13.000 mensen met diabetes is een DNA-variant ontdekt die beïnvloedt hoe goed zij reageren op de behandeling met het medicijn metformine. Deze nieuwe kennis geeft aanknopingspunten voor het gerichter kunnen behandelen van diabetes type 2. Leen 't Hart is betrokken bij dit onderzoek waarover 8 augustus jl.  gepubliceerd is Nature Genetics.

augustus 09 2016 Auteur: MolEpi

onderzoek

Waar werken wij op dit moment aan

onderzoek onderzoek

mensen

Ontmoet de mensen van Molepi

mensen mensen

publicaties

Bekijk onze meest recente publicaties

publicaties publicaties