Connecting research to society

Samen veroudering onderzoeken

07 april 2016 Auteur: Molepi - Moleculaire Epidemiologie

De Nederlandse Vereniging voor Verouderingsonderzoek (NVVVO) is opgericht om samen veroudering te bestuderen. Onderzoekers vanuit het Leids Universitair Medisch Centrum, het Erasmus Medisch Centrum, de Wageningen Universiteit en het Universitair Medisch Centrum Groningen brengen de kennis in Nederland op dit gebied bij elkaar. Daarnaast is de NVVVO hét aanspreekpunt voor wetenschappers, politiek en publiek op het gebied van onderzoek naar veroudering. Op 15 april 2016 vindt de kick-off plaats in het Scheltema-complex en is open voor een groter publiek (aanmelden kan bij Joyce Vriezen j.s.vriezen@lumc.nl)

We worden steeds ouder. In de komende jaren verdubbelt het aantal ouderen boven de 65 in Europa en verdriedubbelt het aantal ouderen boven de 85 jaar. Ondanks de steeds verder toegenomen levensverwachting  bestaan er grote verschillen tussen individuen. Het ontstaan en verloop van ziekte verschilt tussen elke oudere en hoe mensen reageren op de behandeling ook.

Professor Eline Slagboom en Professor Hanno Pijl, beiden in het bestuur van het LUMC profilerings gebied Ageing zijn mede oprichter van de NVVVO. Slagboom is momenteel voorzitter: “We weten al heel veel van de belangrijkste biologische schakelaars die gezond oud worden kunnen beïnvloeden, dat hebben we geleerd van onderzoek bij dieren en bij de mens zoals de Leiden Lang Leven (link) studie. Je hebt er alle experts bij nodig om te zorgen dat de mens van die kennis profiteert, bijvoorbeeld in klinische praktijk. Ik verwacht dat wij door de juiste kennis samen te brengen, samen onderzoek kunnen doen dat nieuwe oplossingen genereert.”

Heel concreet beoogt de NVVVO het volgende:

  • Een beter begrip te krijgen van oorzaken en gevolgen van veroudering en de diversiteit van het proces bij mens en diermodel.
  • Het bevorderen van observationele studies en experimentele benaderingen  in de biologische en medische wetenschap, om de sociaal biologische en klinische problemen die met vergrijzing gepaard gaan beter te begrijpen.
  • Een forum te bieden om onderzoeksideeën en nieuwe ontwikkelingen te bespreken.

website: www.nvvvo.nl

programma: kick-off meeting