Connecting research to society

Vici-subsidie voor het artrose-onderzoek van Ingrid Meulenbelt

12 februari 2016 Auteur: Eka Suchiman

ingrid_vici.jpgLUMC-onderzoeker Ingrid Meulenbelt heeft een prestigieuze Vici-subsidie gekregen van NWO van 1,5 miljoen euro. Zij gaat hiermee op zoek naar een medicijn voor artrose. Dr. Meulenbelt is als onderzoeker verbonden aan de afdeling Medische Statistiek en Bio-informatica, sectie Moleculaire Epidemiologie. Haar onderzoek valt binnen het LUMC-profileringsgebied Ageing.

 

“Artrose is de meest voorkomende chronische ziekte in ons land. Maar liefst 1.2 miljoen mensen kampen met deze aandoening. Vooral ouderen en mensen met overgewicht vormen een risicogroep.” Door de vergrijzing en het groeiend aantal mensen met overgewicht neemt dat aantal alleen maar toe, zo vervolgt Meulenbelt. “Een werkend medicijn is er niet. De reden hiervoor is dat de ziekte per patiënt enorm verschilt.”

Gekweekt gewrichtsweefsel “We kennen inmiddels enkele genen die een rol spelen bij het ontstaan van artrose. Wat we niet weten is waarom het ziekteproces tussen patiënten zo verschilt.” Meulenbelt gaat met haar onderzoeksgroep de ziekteprocessen op moleculair niveau in kaart brengen. Vervolgens wil ze de biologische basis van de belangrijkste verschillen ontrafelen en nabootsen in een stukje gekweekt gewrichtsweefsel.

“Op dat gekweekte weefsel willen we bestaande medicijnen uittesten en kijken bij welke groep patiënten ze het beste werken. En we willen nieuwe medicijnen ontwikkelen. Uiteindelijk willen we ernaar toe dat we al in een vroeg stadium bij patiënten kunnen vaststellen welk type artrose ze hebben en welk medicijn daarbij past.”

Vici
Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent 32 Nederlandse onderzoekers (met link) een Vici-subsidie toe. De financiering is bedoeld om de komende 5 jaar onderzoek te doen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.