Connecting research to society

Nieuws

Ingrid benoemd tot hoogleraar!

ingrid2016De MolEpi groep is erg verheugd en trots met de benoeming van Ingrid tot hoogleraar in de moleculaire biologie van artrose (ingang maart 2017) Met deze benoeming gaat zij ook een verbintenis aan met de afdeling Reumatologie in het LUMC.

mei 12 2017 Auteur: Moleculaire Epidemiologie

Het geheugen van ons DNA.

Over hoe epigenetica ons maakt tot wie we zijn en onze omgeving laat inwerken op het functioneren van ons DNA.

februari 08 2017 Auteur: Molepi - Moleculaire Epidemiologie

De relatie tussen body mass index (BMI) en metaboliet spiegels in bloed is hetzelfde in bloed van gevaste personen als niet-gevaste personen.

Ondanks dat metaboliet spiegels veranderen na de consumptie van een maaltijd, is de relatie tussen metabolieten en BMI vergelijkbaar na een nacht vasten en na een maaltijd.
Bianca Schutte heeft deze studie gedaan in de Samen Oud Samen Thuis studie en haar resultaten en conclusies zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

december 15 2016 Auteur: Molepi - Moleculaire Epidemiologie

Onze publicaties staan in Nature Genetics!

(persbericht)

Samenwerken aan big data voor het ontrafelen van ziekteprocessen

Patiënten met dezelfde ziekte krijgen vaak allemaal dezelfde behandeling, ook al is de oorzaak van de ziekte bij iedereen verschillend. Zes Nederlandse universiteiten bundelden hun krachten om die verschillende ziekteprocessen voor een reeks veelvoorkomende aandoeningen in kaart te brengen. Een nieuwe stap om uiteindelijk iedere patiënt een persoonlijker behandeling te kunnen aanbieden. De resultaten van deze zoektocht onder leiding van Leidse en Groningse onderzoekers zijn gepubliceerd in twee artikelen in het gezaghebbende tijdschrift Nature Genetics

december 05 2016 Auteur: Moleculaire Epidemiologie

Onderzoeksbeurs toegekend aan samenwerking Yolande Ramos en Hossein Eslami Amirabadi

2016 oa hdmt workshopIn vervolg op de eerste workshop 'hDMT/NanoInside: Organs-on-Chips Technology Platform', heeft het Instituut voor human Organ and Disease Model technologies (hDMT) geld beschikbaar gesteld voor een ‘pump and prime’ project van Dr. Yolande Ramos (Moleculaire Epidemiologie, LUMC) en Hossein Eslami Amirabadi (Microsystems groep, TU Eindhoven).

oktober 19 2016 Auteur: Moleculaire Epidemiologie - Molepi

Hoge leeftijd, jong DNA

Als we jong zijn, staat ons DNA zo afgesteld dat de juiste genen op het juiste moment actief zijn. Met de jaren raakt die afstelling ontregeld wat een van de onderliggende oorzaken van veroudering is. Uit onderzoek bij meer dan 3000 Nederlanders blijkt nu dat dit niet voor iedereen opgaat: er zijn mensen die, ondanks een hoge leeftijd, DNA hebben waarvan de afstelling nauwelijks verouderd is. Dat schrijven 34 onderzoekers van zes instituten onder leiding van dr. Bas Heijmans van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Genome Biology.

september 22 2016 Auteur: Moleculaire Epidemiologie - Molepi

Nieuw DNA-onderzoek werpt licht op effect van meest gebruikt diabetesmedicijn

In een grote internationale studie onder ruim 13.000 mensen met diabetes is een DNA-variant ontdekt die beïnvloedt hoe goed zij reageren op de behandeling met het medicijn metformine. Deze nieuwe kennis geeft aanknopingspunten voor het gerichter kunnen behandelen van diabetes type 2. Leen 't Hart is betrokken bij dit onderzoek waarover 8 augustus jl.  gepubliceerd is Nature Genetics.

augustus 09 2016 Auteur: MolEpi

Veni beurs voor Elmar Tobi

Elmar Tobi heeft een Veni beurs toegekend gekregen!

Met zijn Veni onderzoekt Elmar Tobi (Moleculaire epidemiologie) of zwangerschapsdiabetes de stofwisseling van een kind al in het eerste trimester beïnvloedt. Als dat het geval is, wil hij uitzoeken of de huidige behandeling van zwangerschapsdiabetes afdoende is. Tobi gaat zijn onderzoek uitvoeren bij Wageningen Universiteit en blijft verbonden (nul-aanstelling) aan de Moleculaire Epidemiologie van het LUMC.

juli 15 2016 Auteur: Eka Suchiman

Ontmoet vanavond professor Eline Slagboom in het ScienceCafé Scheltema!

Ontmoet ook vanavond de professoren Eline Slagboom (LUMC/MolEpi) en Peter Derkx van de Universiteit voor Humanistiek bij het ScienceCafé in Scheltema.scheltema.jpg

Waar: ScienceCafé Scheltema, Marktsteeg 1 in Leiden
Wanneer: Dinsdag 14 juni 2016
Hoe laat: 20.00 uur

Onder leiding van discussieleider Malou van Hintum wordt er vanuit diverse kanten belicht hoe wij om kunnen gaan met de toename van medische mogelijkheden, het feit dat we steeds beter weten hoe we gezond zouden kunnen leven én hoeveel jaren we daarmee aan onze levensverwachting kunnen toevoegen. En wíllen we dat ook, zowel als individu als maatschappij?

 

juni 14 2016 Auteur: Eka Suchiman

OIO Moleculaire Epidemiologie wint prijs beste presentatie

Koen Dekkers won de prijs voor de beste presentatie op 3 juni tijdens de 5e DNA Methylation Array Workshop in Londen. Hij liet zien dat lipiden in het bloed immuuncellen epigenetisch kunnen 'primen', een proces dat deze cellen mogelijk agressiever maakt bij de vorming van atherosclerose.
2016_koen_prijs.jpgHij gebruikte hiervoor meer dan 3000 personen bij wie zowel het methyloom (DNA methylatieprofielen), transcriptoom (genexpressie) als genoom (genetische variatie) van hun bloed in kaart was gebracht. Door het toepassen van een statistische techniek genaamd Medeliaanse randomisatie kon hij aantonen dat lipiden veranderingen induceren in het methyloom van immuuncellen.

'Het was een fantastische week, want de dinsdag ervoor accepteerde Genome Biology, een toptijdschrift in ons veld, het artikel waarin we dit werk beschrijven', aldus Dekkers.

juni 07 2016 Auteur: Molepi - Moleculaire Epidemiologie

onderzoek

Waar werken wij op dit moment aan

onderzoek onderzoek

mensen

Ontmoet de mensen van Molepi

mensen mensen