Connecting research to society

Nieuws

MolEpi in TV programma 'de Kennis van Nu'

logo_de_kennis_van_nu.png

Aanstaande donderdag, 12 mei, om 19.20 uur besteedt het TV programma “De Kennis van Nu” aandacht aan veroudering.  In deze uitzending testen Diederik en Elisabeth hoe het met hun eigen veroudering staat. “Kennis van Nu” wordt uitgezonden bij NPO2. Ben je al nieuwsgierig, dan kan je alvast naar het themapagina gaan: http://dekennisvannu.nl/site/special/Veroudering/49

mei 10 2016 Auteur: Eka Suchiman

Persbericht: Jenny van Dongen publiceert in Nature Communications

De omgeving waaraan we worden blootgesteld laat sporen achter in ons DNA

De omgeving waaraan mensen worden blootgesteld tijdens hun leven laat zijn sporen achter in hun DNA. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Tweelingen Register van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Avera Institute for Human Genetics (Verenigde Staten). De onderzoekers ontdekten dit verband door informatie die rond het DNA zit  - het zogenaamde epigenoom – van eeneiige en twee-eiige tweelingen te analyseren. De bevindingen dragen bij aan een beter begrip van de onderliggende processen van ziektes zoals diabetes type 2, verslaving en psychiatrische aandoeningen die ontstaan door een samenspel van de omgeving en erfelijke factoren. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in Nature Communications.

april 07 2016 Auteur: Molepi - Moleculaire Epidemiologie

Samen veroudering onderzoeken

De Nederlandse Vereniging voor Verouderingsonderzoek (NVVVO) is opgericht om samen veroudering te bestuderen. Onderzoekers vanuit het Leids Universitair Medisch Centrum, het Erasmus Medisch Centrum, de Wageningen Universiteit en het Universitair Medisch Centrum Groningen brengen de kennis in Nederland op dit gebied bij elkaar. Daarnaast is de NVVVO hét aanspreekpunt voor wetenschappers, politiek en publiek op het gebied van onderzoek naar veroudering. Op 15 april 2016 vindt de kick-off plaats in het Scheltema-complex en is open voor een groter publiek (aanmelden kan bij Joyce Vriezen j.s.vriezen@lumc.nl)

april 07 2016 Auteur: Molepi - Moleculaire Epidemiologie

Persbericht: Erik publiceert in Blood

Ouderen vaak dezelfde DNA fouten als leukemiepatiënten

Ongeveer één op de vijf ouderen heeft fouten in het DNA van zijn of haar bloedcellen, die ook voorkomen bij leukemiepatiënten. Opmerkelijk genoeg leiden deze genetische afwijkingen onder ouderen niet per se tot een lagere levensverwachting. Dat ontdekte een groep onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Technische Universiteit Delft en het Erasmus MC in Rotterdam.

maart 21 2016 Auteur: MolEpi - Moleculaire Epidemiologie

Vici-subsidie voor het artrose-onderzoek van Ingrid Meulenbelt

ingrid_vici.jpgLUMC-onderzoeker Ingrid Meulenbelt heeft een prestigieuze Vici-subsidie gekregen van NWO van 1,5 miljoen euro. Zij gaat hiermee op zoek naar een medicijn voor artrose. Dr. Meulenbelt is als onderzoeker verbonden aan de afdeling Medische Statistiek en Bio-informatica, sectie Moleculaire Epidemiologie. Haar onderzoek valt binnen het LUMC-profileringsgebied Ageing.

 

februari 12 2016 Auteur: Eka Suchiman

Interview met Eline Slagboom in het Leidse alumniblad LEIDRAAD

In de winter editie 2016 van het alumni magazine van de universiteit Leiden "Leidraad" staat het ouder worden centraal en wordt Eline Slagboom - alumna van de universiteit Leiden - geïnterviewd over ons wetenschappelijk onderzoek bij gezonde ouderen.

januari 08 2016 Auteur: Eka Suchiman

Fijne Feestdagen en een gezond 2016!

Het Molepi team wenst u fijne feestdagen en een heel gezond 2016!

december 31 2015 Auteur: Moleculaire Epidemiologie

Onze nieuwste publicatie in Plos Genetics!

Hoe kan het dat alle verschillende organen en weefsels in het lichaam één en hetzelfde DNA molecuul bevatten? Een publicatie in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift PLoS Genetics van 22 oktober lost een deel van dit raadsel op door voor het eerst de epigenetische veranderingen tijdens de ontwikkeling van de foetus in kaart te brengen. Het onderzoek van onze epigeneticagroep onder leiding van Bas Heijmans in samenwerking met de groep van Susana Chuva de Sousa Lopes (Anatomie en Embryologie, LUMC) laat zien hoe in elk weefsel geleidelijk ontwikkelingsgenen worden uitgeschakeld terwijl per weefseltype precies die genen die nodig zijn worden aangezet.

oktober 23 2015 Auteur: Eka Suchiman

Op zoek naar een stageplek als (bio) informaticus?

Kom bij de MolEpi stage lopen op het project van Maarten van Iterson! Wij zoeken een bachelor's of master's student (bio) informatica. Basale programmeer kennis in R is minimaal vereist!

oktober 09 2015 Auteur: Eka Suchiman

Europees consortium InnoLife krijgt grote subsidie van 2.1 miljard Euro voor zorginnovatie !

de Moleculaire Epidemiologie is met het LUMC profileringsgebied "Ageing" betrokken bij een groot Europees consortium (InnoLife), dat net een grote subsidie heeft ontvangen ten gunste van onderzoek naar zorginnovaties! Lees verder in het persbericht hierover!

december 18 2014 Auteur: molepi - moleculaire epidemiologie

onderzoek

Waar werken wij op dit moment aan

onderzoek onderzoek

mensen

Ontmoet de mensen van Molepi

mensen mensen