Connecting research to society

Artrose

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsziekte, waarbij de prevalentie significant verhoogd is met de leeftijd. Klinische symptomen kunnen pijn of gewrichtsstijfheid zijn, waarbij de radiografische karakteristieken van artrose de degeneratie van articulair kraakbeen en botvormverandering zijn.

Ons onderzoek streeft ernaar de mechanismen te identificeren die van invloed zijn op de integriteit van het kraakbeen met als gevolg dat het gewricht vatbaar wordt voor het ontstaan en/of progressie van artrose. Speciaal wordt onderzocht welke genen, genproducten tesamen met biochemische parameters gedetecteeerd kunnen worden in bloed dan wel urine, die biomarkers zouden kunnen verschaffen in het verdere artrose proces.

oa.jpg

Om onderzoek te kunnen doen naar artrose hebben we verschillende (patient) populaties verzameld. Deze populaties bevatten op jonge leeftijd ontwikkelde gegeneraliseerde artrose families, op late leeftijd onwikkelde artrose patienten en hun aangedane broer of zus (GARP studie) en een cohort van willekeurige subjecten in de populatie die we uitgebreid hebben bestudeerd op radiografische kenmerken van artrose in hand, knie, heup en ruggemerg (de Rotterdam studie). Als deel van de laatste studie hebben we additionneel broer/zus paren verzameld. Specifieke kandidaatgenen, die coderen voor componenten in de extracellulaire matrix van het kraakbeen en factoren die betrokken zijn in het onstekings proces leidend tot kraakbeenafbraak zijn onderzocht.

 

Dit onderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met de afdelingen Reumatologie (LUMC) en Epidemiologie en Biostatiek.